Persoonlijke Ontwikkeling

Persoonlijk Ontwikkelplan vanuit systemisch werken

Klaar voor de volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkeling? 

Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor leidinggevenden?
Het verhoogt zelfbewustzijn, verbetert interpersoonlijke vaardigheden en maakt leiders adaptiever. Persoonlijke groei bevordert betere communicatie, conflictoplossing en een positieve werkomgeving. Systemisch werken biedt inzicht in teamdynamieken, waardoor leiders effectiever kunnen sturen.

Heb je ooit gehoord van systemisch werken? Het is een krachtige benadering ontwikkeld door de psycholoog Bert Hellinger, die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Misschien vraag je je af wat dit precies inhoudt en hoe het jou kan helpen groeien? Ik neem je graag mee in de wereld van systemisch werken.

Stel je voor dat je vroeger in jouw gezin van herkomst niet geïsoleerd bent, niet alleen staat of uitgesloten bent geweest, maar deel uitmaakt van verschillende systemen zoals je familie, je werk, je land of cultuur. Dit is de kern van systemisch werken. Het is gebaseerd op het idee dat onze problemen en uitdagingen vaak geworteld zijn in de relaties en dynamieken van deze systemen.

Nu vraag je je misschien af: hoe kan dit mij helpen? Door systemisch te kijken naar je leven, kun je diepgaande inzichten krijgen. Het helpt je om verborgen patronen en dynamieken te ontdekken die jouw gedrag en beslissingen in het hier en nu beïnvloeden. Het gaat niet alleen om jou als individu, maar ook om je interactie met de wereld om je heen.

Door deze interactie te begrijpen, kun je belemmerende overtuigingen doorbreken en veranderingen aanbrengen die meer in lijn zijn met wie je echt bent en wat je wilt bereiken. Zonder dat er meteen iets moet worden opgelost, krijg je inzichten in jouw gedrag en overtuigingen waardoor je meer grip krijgt op de keuze die je maakt. En dat leidt tot persoonlijke groei.

Onze workshops voor ontwikkeling
Training Persoonlijk Leiderschap
Leiderschapsreis
Thuiskomen bij jezelf
Spelen met Controle

Een uniek perspectief op ontwikkeling

Systemisch werken is gebaseerd op het idee dat problemen of uitdagingen waar een individu mee kampt, vaak verankerd zijn in de relaties en dynamieken van de systemen waar zij deel van uitmaken. Door deze systemen en de plaats die we daarin innemen te onderzoeken, kunnen we onbewuste patronen aan het licht brengen die ons gedrag en onze beslissingen beïnvloeden.

Zoals Els van Stijn in haar boek De Fontein ook mooi aangeeft is dat wij van onze plek gaan om bijvoorbeeld als kind te gaan zorgen voor onze ouders die mogelijk te maken hebben met trauma, verdriet en pijn. Dit heeft in je volwassen leven nog steeds invloed op jou hoe jij je in bepaalde situaties gedraag en reageert op jouw omgeving.

Systemisch werken biedt dus een uniek perspectief. Het opent de deur naar dieper zelfinzicht en verbeterde relaties. Dus als je op zoek bent naar een manier om te groeien en te bloeien, overweeg dan eens om systemisch te gaan werken.

Toepassingen van systemisch werken

Systemisch Werken vindt zijn toepassing in verschillende gebieden, zoals psychotherapie, coaching, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Het wordt gebruikt om een breed scala aan kwesties aan te pakken, waaronder: 

  • Persoonlijke groei en zelfinzicht
  • Verbeteren van relaties binnen het gezin of op het werk
  • Oplossen van conflicten binnen organisaties
  • Ondersteunen van besluitvormingsprocessen
  • Bevorderen van welzijn en mentale gezondheid
Jeffrey leert je graag feedback geven aan collega's

Wil je meer leren over persoonlijke groei, een persoonlijk ontwikkelingsplan en systemisch werken?

Systemisch Coach Jeffrey biedt expertise en tools die jou uitstekend kunnen ondersteunen.

Ontdek hoe Venster op Leren met coaching jouw ontwikkeling naar een nieuw niveau kan tillen met een persoonlijk ontwikkelingsplan gebaseerd op systemisch werken.

 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan?

We helpen graag met jouw persoonlijke groei. Vraag naar de coachingsmogelijkheden, en kijk eens bij onze trainingen of onze persoonlijke ontwikkeling workshop.

Training en Coaching Persoonlijke Ontwikkeling
1-op-1 coaching feedback geven

5 voordelen van systemisch werken

Het integreren van Systemisch Werken in je persoonlijke ontwikkelingsplan kan meerdere voordelen hebben: 

1. Dieper zelfinzicht: Helpt onbewuste patronen en familiedynamieken te begrijpen die gedrag beïnvloeden. 

2. Verbeterde relaties: Biedt inzichten om relaties binnen familie en werk harmonieuzer te maken. 

3. Conflictresolutie: Maakt het mogelijk onderliggende oorzaken van conflicten te identificeren en aan te pakken. 

4. Persoonlijke groei: Bevordert bewustwording en persoonlijke groei door inzicht in eigen rol binnen systemen. 

5. Verhoogd welzijn: Leidt tot een beter begrip van en omgang met emotionele blokkades, wat welzijn verbetert. Verhoogd welzijn: Het aanpakken van onderliggende systemische kwesties kan leiden tot een groter algemeen welzijn. 

Werken aan je Persoonlijke Groei?

Investeren in persoonlijke ontwikkeling? We helpen graag met jouw persoonlijke groei! Vraag naar de coachingsmogelijkheden
en kijk eens bij onze trainingen of workshops persoonlijke ontwikkeling.

8 voorbeelden waar systemisch werken kan worden ingezet

1. Carrièreswitch: Iemand staat voor een belangrijke carrièrekeuze en voelt zich geblokkeerd. Door Systemisch Werken ontdekt deze persoon dat de angst voor verandering verband houdt met familiepatronen van zekerheid en risicomijding. Het inzicht stelt de persoon in staat deze angst te overwinnen en een meer vervullende carrière na te streven. 

2. Zelfvertrouwen: Een individu worstelt met laag zelfbeeld. Systemisch Werken onthult dat dit gevoel wortelt in de dynamiek en verwachtingen binnen het gezin van herkomst. Door deze patronen te erkennen en te verwerken, groeit het zelfvertrouwen van de persoon om zo te werken aan persoonlijke ontwikkeling.

3. Leiderschapsontwikkeling: Een leidinggevende voelt zich onzeker over zijn besluitvorming. Systemisch Werken helpt te zien hoe familiale rollen en verwachtingen invloed hebben op zijn leiderschapsstijl. Met deze kennis kan de leidinggevende effectiever communiceren en besluiten nemen binnen zijn team. 

4. Omgaan met verlies: Iemand leert via Systemisch Werken hoe onverwerkte rouw binnen de familie zijn huidige gevoelens van verdriet en verlies beïnvloedt, en vindt wegen naar heling. 

5. Angst voor succes: Een individu ontdekt dat zijn angst voor succes terug te voeren is op familiale verwachtingen om niet boven het maaiveld uit te steken, en leert deze belemmering te overwinnen. 

6. Besluiteloosheid: Systemisch Werken onthult dat iemands chronische besluiteloosheid geworteld is in de angst om loyaal te blijven aan familiewaarden, wat leidt tot meer besluitvaardigheid. 

7. Burn-out: Door te kijken naar werkgerelateerde stress vanuit een systemisch perspectief, begrijpt iemand de invloed van familiegeschiedenis op zijn overcommitment en leert grenzen stellen. 

8. Interpersoonlijke conflicten: Een persoon ziet in hoe familiepatronen van conflictvermijding zijn huidige relaties beïnvloeden, en ontwikkelt nieuwe strategieën voor gezondere communicatie. 

Veel gestelde vragen

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei is het proces waarbij je actief werkt aan het verbeteren van je eigen competenties. Het gaat om het herkennen van je potentieel en het ondernemen van stappen om dit potentieel te versterken, waardoor je continu blijft leren en jezelf ontwikkelt. Hierdoor kun je je doelstellingen realiseren en bouw je aan je zelfverzekerdheid.

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is gebaseerd op het concept dat iedereen onderdeel is van bepaalde groepen of systemen, waarbinnen (onbewuste) patronen en dynamieken de interacties en gedragingen van individuen sturen.

Wat zijn persoonlijke groeidoelstellingen?
Persoonlijke groeidoelstellingen zijn ambities die personen voor zichzelf bepalen. Wanneer deze doelstellingen behaald worden, kunnen ze positief bijdragen aan het leven van een persoon door hun gezondheid, welzijn en geluksgevoel te verhogen.
Waarom stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op?
Door een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op te stellen, maak je je eigen ambities zichtbaar. Zo’n plan biedt richting bij het specificeren van de kennis en vaardigheden die je wenst te verbeteren.
Wat doet een systemisch coach?

Een systemisch coach helpt je om inzicht te krijgen in je plek binnen een systeem. Zo kom je veel te weten over je eigen gedrag en dat van mensen om je heen.

Hoe te beginnen?

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Als je geïnteresseerd bent in Systemisch Werken, zijn er verschillende manieren om te beginnen: 

  • Workshops en seminars: Venster op Leren biedt workshops aan waar je de basisprincipes van Systemisch Werken kunt leren en ervaren.
  • Individuele coaching: Een-op-een sessies kunnen diepgaande persoonlijke inzichten opleveren.
  • Literatuur en online bronnen: Er is een schat aan boeken en online materialen beschikbaar die de theorie en praktijk van Systemisch Werken uiteenzetten.

Systemisch Werken biedt een unieke en krachtige aanpak die de manier waarop we onszelf en onze relaties begrijpen, kan transformeren. Door de dynamieken van de systemen waar we deel van uitmaken te verkennen, kunnen we onbewuste patronen herkennen en doorbreken, wat leidt tot diepgaande en blijvende veranderingen in ons leven. 

Is coaching voor leidinggevenden iets voor jou? Venster op Leren helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.

Waar?

Venster op Leren vind je in Alphen a/d Rijn. We hebben een prachtige locatie maar we werken ook bij jou op kantoor.

Adres:
Wilhelminalaan 1A, 2405 EB, Alphen aan den Rijn

Telefoon:
06 – 18 83 59 09

Training | Coaching | Therapie | Begeleiding

Senior Coach Counselor, Register Coach LVSC, NLP Coach Practitioner.

Jeffrey is aangesloten bij Ethische Codes van Phoenix Opleidingen en Ethische Gedragscode NOBCO-EMCC.